Stella Maris Cabaret 2020

woensdag 23 oktober 2019 om 15:12 uur

Beste allemaal,

Het Stella Maris College en het Cabaret zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Via deze brief willen we jullie op de hoogte brengen van enkele ontwikkelingen en de opstart van het Stella Maris Cabaret 2020.

Als school zitten we in een pittige periode waarin de blik vooral vooruit is gericht. Er wordt keihard gewerkt om de school en het onderwijs weer op orde te krijgen. Het Stella Maris Cabaret is echter al meer dan 50 jaar onderdeel van deze school en voor veel leerlingen één van de hoogtepunten van het schooljaar. Daarom hebben we besloten ook dit jaar een cabaret te realiseren.


Aangezien veel zaken binnen de schoolorganisatie tegen het licht worden gehouden, leek ons dit echter een goed moment om ook het cabaret eens aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Het cabaret is de afgelopen jaren onder professionele artistieke leiding uitgegroeid tot een voorstelling van formaat.Om dit niveau te bereiken, werd er vele weekends intensief gerepeteerd en werkte een grote ploeg aan de complexe organisatie van dit grootschalige evenement. In deze tijden geen vanzelfsprekende investering van tijd en middelen. Daarnaast is de schoolleiding van mening dat het cabaret weer meer vanuit school gedragen moet worden. De afgelopen jaren lag de organisatie voornamelijk in handen van mensen die niet werkzaam waren op onze school.


Na een eerste overleg met ouders, oud-leden van het productieteam en collega’s hebben we besloten dat we dit jaar een cabaret realiseren, maar voor een ietwat andere opzet kiezen. Daarnaast willen we het aantal voorstellingen en de repetitietijd in weekends reduceren.

De nieuwe opzet ziet er als volgt uit. Leerlingen kunnen op zondag 3 november auditie doen. De audities zijn bedoeld om leerlingen de kans te geven hun talent(en) op het podium te laten zien. Dit kan binnen de traditionele disciplines toneel, muziek (zang of instrument) en dans, maar alles daarbuiten is ook mogelijk. Via deinschrijfmodule die binnenkort op de site verschijnt, kunnen deelnemers aangeven wat ze op de planken zullen brengen. Een (zelfgeschreven) sketch, een nummer als rockband, een dans, … Denk vrij! De werving voor de technische en ondersteunende ploegen volgt in december.

Na de audities maakt het creatieve team, bestaande uit enkele docenten, een selectie en wordt er een revue-achtige voorstelling ontworpen. De voorstelling zal bestaan uit ideeën vanuit de audities en ideeën die het team van docenten en leerlingen verder ontwikkelt. De repetities van de diverse disciplines zullen in eerste instantie na schooltijd plaatsvinden. Pas in januari gaan we ook een dag in het weekendgebruiken om alles aan elkaar te plakken. De voorstellingen zullen plaatsvinden in het weekend voor carnaval (14 t/m 16 februari). Voor dit jaar gaan we terug naar 1 weekend met 4 voorstellingen.


Het team dat nu aan de slag gaat met het cabaret heeft al vele jaren ervaring met de organisatie ervan. Leerlingen zullen merken dat deze editie op een andere manier wordt aangepakt dan ze wellicht gewend zijn. We zijn er echter van overtuigd dat we op deze manier een cabaret neer kunnen zetten dat het voortbestaan van deze traditie waarborgt.

Cabaret Nieuws

Belangrijk cabaretnieuws vind je op deze nieuwspagina. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes, foto's
en video's!