'Ons' cabaret

In 2023 zal het Stella Maris Cabaret georganiseerd worden. In dat jaar voor de 54 ste keer.
Twee jaar op rij heeft dan geen voorstelling op de planken gestaan en dat is nog nooit eerder voorgekomen in de rijke cabaretgeschiedenis.
Het is dan ook de bedoeling dat het een feestelijke, bijzondere en grootse herstart gaat worden met weer vele jaren Stella Maris Cabaret tot gevolg.
Houd deze site goed in de gaten voor info!


Het Stella Maris Cabaret kent een lange traditie van wervelende voorstellingen met veel zang, muziek, dans, sketches en show. Velen hebben op een of andere manier al eens kennis gemaakt met het Stella Maris Cabaret; als (oud)leerling, (ex)collega, ouder, buurtbewoner of op een andere manier.

'Ons' cabaret is inmiddels een traditie waar we met recht trots op mogen zijn.

Stella Maris Cabaret | een lange traditie

Het Stella Maris Cabaret is ontstaan in de roemruchte jaren ’60 van de vorige eeuw, toen overal in Nederland maatschappijkritisch cabaret erg populair werd. De grondleggers van het Stella Maris Cabaret destijds waren de docenten Thei Dols, Theo van Aalst, Frans Kraan en Guus Jacobs. Hun cabarets kenmerkten zich door een behoorlijke dosis maatschappijkritiek en ook de school zelf werd in de sketches niet gespaard. In de loop der jaren kregen, naast de sketches ook de dans, het showkoor en het orkest een steeds prominentere rol in het cabaret. Muziekdocent Frans Stalmeier heeft daarin vele jaren een grote rol gespeeld.

Start van een carrière

Voor sommige leerlingen werd het cabaret de start van een indrukwekkende artistieke carrière. Natuurlijk van Guus Meeuwis, van wie we unieke opnamen hebben als jonge leerling in het Stella Maris Cabaret, van Jochem ten Haaf, die nu wereldwijd aan de weg timmert als zeer begaafd toneelspeler.

Jochem ten Haaf
Jochem ten haaf en Guus Meeuwis begonnen bij het Stella Maris Cabaret

Turbulente jaren

In de periode 2003 – 2006 leek het voortbestaan van het cabaret in gevaar te komen. De founding fathers van het cabaret gingen een voor een met pensioen. Het werd lastig om voor artistieke continuïteit te zorgen. Ook de financiering van het cabaret werd problematisch. Gedwongen door bezuinigingen kon het Stella Maris College het cabaret niet meer bekostigen. Onder voorzitterschap van docent Henk Golsteyn is toen de Stichting Stella Extra opgericht. Deze stichting is verantwoordelijk voor de financiering van het cabaret.

Een nieuwe start

Vanaf 2007 heeft het cabaret weer de wind in de zeilen. Naast de Stichting Stella Extra werd het Productieteam opgericht. Het Productieteam is verantwoordelijk voor de hele organisatie van het cabaret en werkt daar gedurende het hele schooljaar aan.

In 2007 werd voor het eerst onder deze nieuwe leiding het 40ste cabaret georganiseerd 'Hoge hakken, chique pakken'. Het Stella Maris Cabaret is sindsdien steeds professioneler geworden. Het niveau van de voorstellingen is hoog. Achter de schermen wordt maandenlang keihard geoefend. De voorstelling wordt uitgevoerd door het Stella Maris Showkoor, het orkest, de dansgroep en de toneelgroep. Achter de schermen zijn de diverse ondersteunende ploegen actief: licht, geluid, video, kostuums, rekwisieten, decor, grime.

Ruim 200 leerlingen en personeelsleden besteden in de maanden voorafgaand aan het cabaret veel vrije uurtjes aan de voorbereidingen. Het doel is natuurlijk ieder jaar opnieuw om een fantastische voorstelling neer te zetten. Voor de leerlingen is het een enorm positieve ervaring en een geweldig leerproces waar zij heel veel ervaringen opdoen die hun persoonlijke ontwikkeling ten goede komen.

De toekomst tegemoet

De organisatie van het Stella Maris Cabaret zit weer stevig in het zadel. Nooit eerder waren er zo veel vrijwilligers en sponsoren betrokken bij het cabaret. Het is fantastisch om te ervaren dat het Stella Maris Cabaret weer zo breed gedragen wordt. Dat geeft een enorme motivatie.

In 2017 hebben we het 50ste Stella Maris Cabaret georganiseerd. Een prestatie waar we met recht trots op mogen zijn. Het was een fantastisch jubileum met een geweldige reünie. Tijdens de reünie stonden vele generatie Stella Maris Cabaret samen op de bühne, het cabaret gevoel was bij iedereen weer springlevend. Voor ons als organisatie een genot om naar te kijken.

Nu is het zaak om, ook na dit memorabele moment, verder te kijken zodat we deze unieke kans ook aan toekomstige leerlingen van het Stella Maris College kunnen bieden. Maar, zoals eerder opgemerkt zit het cabaret stevig in het zadel en werken we inmiddels weer vol goede moed aan de 51e editie van ons schoolcabaret.


Alle beschikbare video- en filmopnamen van de cabaretten uit de rijke historie zijn inmiddels gedigitaliseerd. Oud-leerlingen die een dvd willen met opnames uit de tijd dat zij zelf aan het cabaret meededen, kunnen hiervoor contact opnemen met Erwin Kerstges: e.kerstges@lvo-heuvelland.nl